Начало


 

ЗаЕдно в кръга на Паневритмията – хармония на дух, ум и тяло!

Паневритмията е един от най-разпознаваемите методи на Учителя за развитие на човека и обществото. Ако се вземат предвид първите упражнения с движения, музика и пеене, които Учителя преподава на своите ученици, то Паневритмията има вече сто годишна история. В дни на духовна криза, която е като че ли една от характерните черти на съвременното общество, тази уникална практика има много дарове за човека – за неговото физическо здраве, психически баланс и духовни потребности.

Паневритмия, ЗаЕдно, ЗаВинаги!

 


2019-та година в Пловдив, Европейска столица на културата, беше богата на паневритмични събития.


Д-р Светла Балтова и Елена Митева, преподаватели по Паневритмия, проведоха два курса за начинаещи.


По тяхната посещаемост пролича нарастващия интерес на пловдивчани към тази практика. На заниманията идваха дори чужденци-туристи, които бяха разбрали от медиите за Паневритмията и докато траеше тяхното пребиваване в Пловдив посещаваха заниманията.


Проведе се и обучение за деца. При децата забавата и играта е задължителна част от обучението и Мария Атанасова, която водеше този курс положи усилия, за да се осъществи тази идея, въпреки голямият възрастов диапазон на участващите деца – предизвикателство за всеки педагог.


Отделно от тези продължителни курсове се осъществиха няколко тематични работилници с различни акценти – върху техниката на изпълнение, върху преживяването, върху песните и музиката. Д-р Балтова проведе 3 работилници в Пловдивски културен институт „Паневритмия за всеки“. Александър и Снежина Стойчеви показаха дълбочината на психологическото преживяване на упражненията и възможностите за развиване на емпатията чрез игра на Паневритмия.


Мария Видева-Стоилова с приятели музиканти осъществи 6 арт-музикални работилници с песните на Паневритмията. Споделени бяха практики за тониране на гласа и осъзнаване възможностите на гласа, както и медитативни техники със звук, визуализация и рисуване. Интересът и тук беше изненадващ за организаторите.


Нещо ново и интересно беше флашмоб „Паневритмия“, койо беше реализиран с около 40 доброволци. Беше интересно и предизвикателно преживяване, за което дойдоха и приятели от други градове. Бяха изиграни 3 упражнения на 24 май на знакови за гр. Пловдив места – „Джумаята“, „Камениц“ и градската градина.


Безспорно най-голямото събитие за годината беше музикалният спектакъл на маестро Йордан Камджалов в Античен театър. На 25 май 3000-та публика запя „Първият ден на Пролетта“ и усети магията на музиката и словото в Паневритмията. Това беше уникално събитие, подготвено от голям екип доброволци и прекрасно изнесено от Музикална лаборатория за Човека – камерен състав, Музикална лаборатория за Човека – хоров формат, GENESIS CHAMBER ORCHESTRA, диригентката Мая Василева, и Музикална лаборатория за ВСИЧКИ, защото всички в театъра взека участие.


Атмосферата беше толкова притегателна, че публиката не искаше да пусне изпълнителите и се получи една непредвидена импровизирана втора част, когато и публика и изпълнители споделяха своето настроение и преживяване.