Начало


 

Музикалното наследство на Учителя Петър Дънов Пловдив 2019,
Европейска столица на културата!

Повече за Музикалните Изпълнители

 


Европейска столица на културата „Пловдив заедно“ беше изключително богата на събития, концерти, спектакли, изложби, който повдигнаха националното самочувствие не само на пловдивчани, но и на цяла България. В изключително богатата програма се включи и Общество Бяло Братство Пловдив с 12 концерта, за които бяха поканени музиканти от България и чужбина. Участваха певци и инструменталисти от камерни до големи формации/хорове и оркестри/. Залите, в които се осъществиха концертите бяха винаги препълнени и слушателите имаха възможност да чуят един нов прочит на музиката на Учителя Беинса Дуно, както в оригинално изпълнение така и собствени композиции по мотиви от тази музика. Концертите се осъществиха всеки месец от април до декември.


Поредицата стартира на 12.04. с цигуларката Йоана Стратева и пианистката Ивелина Иванчева с класика и музика на Учителя и се допълни месец май от Йоана Стратева и приятели- дуо Далчеви-Стефан Далчев/пиано/ и Магдалена Далчева/виолончело/ и певците Гиргина Гиргинова, Пламена Гиргинова и Владимир Попов.


Майския календар включи и вокално-инструментална формация от 12 човека, които изпълниха на 06. 05. „Песни за любовта и светлината“, включващи класика, музика от Учителя, песни на Марин Камбуров и авторски песни по легендата за Орфей и Евридика.


На 25 май в Античен Театър бе изнесен грандиозния спектакъл "В Кръга на Песента" с диригент и водещ Йордан Камджалов и Мая Василева. Представлението завърши, като цялата публика пееше "Върви народе възродени"!


Юнския календар започна с вокална група „Дъга“ с музика на Учителя и авторски творби.


Последва на 07.06. дуо Снежина и Александър Стойчеви / флейта и цигулка/ с авторски разработки по музика на Учителя.


На 23 юни се представи камерен ансамбъл „Софийски Солисти“ с диригент и обработки Петър Ганев


Още музика на Учителя от „Радостта на земята“ с диригент Петър Ганев и солисти Мариана Панова, Цветана Бандаловска и Атанас Младенов.


Юнския календар завърши на 29.06. с концерт-рецитал на Светослав Костов/китара/, който специално пристигна от Германия с богата програма Бах, Родриго, Регонди и авторски разработки по музика на Учителя.


Кулминацията на поредицата концерти бе гостуването на международен хор „Виделина“ със състав от 100 хористи от Франция, Канада, Германия, Швейцария, Австрия, Италия и др. и диригенти Сесил Аструк, Ф. Фало и Йордан Камджалов. Препълнената зала на 12 юли в Дома на Културата „ Борис Христов“ не можа да побере всички желаещи. Беше изключително вълнуващо и незабравимо да се чуят песни от музиката и Паневритмията на Учителя, изпълнена на роден български език от толкова много чужденци!

 

През септември 14.09 стартира есенната поредица от концерти с Виделин Джеджев / цигулка/ и Виктор Илиев /пиано/ с „Изворът на Доброто“, музикално-поетична композиция представена от актрисата Мария Петкова.


Последва концерт на Георги и Теменужка Стойчеви на 5.10. с музика за медитация от Беинса Дуно с авторски аранжименти на Георги Стойчев.


На 13.10. тенора Симеон Симеонов и пианиста Иво Бонев вдъхновиха препълнената зала на Балабанова къща с „ Песни за любовта“

На 20.12. в зала „Съединение“ бе финала на поредицата концерти „Музикалното наследство на Учителя Петър Дънов“ - Рождественски концерт с участието на вокална група „Дъга“, Гиргина Гиргинова, Пламена Гиргинова, Владимир Павлов, Йоана Стратева и Ивелина Иванчева. Един достоен завършек в Духа на Христовата Любов и Братство! Благодарим на всички участници!